Dronefotografie van penthouse met dakterras in het centrum van Amsterdam

17 nov. 2020

Voor Den Haan Bouw fotografeerde ik een penthouse met dakterras in Amsterdam. In eerste instantie was het idee om met een drone een foto te maken van het dakterras met de stad als achtergrond. Op die manier is de omgeving een krachtige context in de foto.

Penthouse of vrijstaande villa: de omgeving is een relevante context

Denk aan een vrij gelegen woning of een prachtige villa aan het water. Architecten ontwerpen deze woonhuizen met veel aandacht voor de directe omgeving. Een exterieurfoto gemaakt vanaf de grond geeft niet altijd de beste relatie weer van de omgeving en het object. Gelukkig kan ik de hoogte in.

In 2012 kocht ik mijn eerste drone van ruim 6 kilo

Tegenwoordig zijn drones een stuk kleiner en lichter dan in 2012. Op 31 december dit jaar wordt nieuwe Europese wet- en regelgeving van kracht. Helaas is het hiermee nog steeds niet toegestaan om binnen gecontroleerde luchtruimen (CTRs) met drones te vliegen.

Dat kan toch ook met een drone?

In Amsterdam en de rest van de CTRs in Nederland kan niet worden gevlogen met een drone. Hoewel er nog steeds mensen zijn die vinden dat dit wel kan, is dit onverantwoord. Helemaal als je je bedenkt dat er goede alternatieven zijn.

In 2014 kocht ik een 10 meter lang statief van Photomast.com. Ik weet nog goed dat ik dit ging ophalen met mijn broer. Het paste net in mijn kleine bestelauto. Enigszins met een dubbel gevoel reden we weg met het duurste statief dat ik ooit heb aangeschaft. De kosten gaan voor de baten.

Het gevoel was dubbel

Thuis stond een schitterende drone met acht krachtige motoren voor het in de lucht brengen en bedienen van mijn professionele spiegelreflexcamera. Ik wilde echter fotograferen op plekken waar dit met een drone niet is toegestaan. Door de ontwikkelingen in de wereld kwamen er steeds meer drones en daarmee ook overlast met wet- en regelgeving.

Low-aerial photography of hoogtefotografie in de binnenstad

Vaker dan ik in 2014 dacht heb ik veel plezier van de Photomast. Ik maak foto’s van exterieurs met het statief dat maximaal 10 meter kan uitschuiven. Maar als je op een trap, balkon of ander gebouw staat, kun je vanaf daar met de camera naar + 10 meter. De afgelopen jaren heb ik veel gefotografeerd met het statief.

Hoogtefoto van het penthouse in Amsterdam

Het penthouse dat ik voor Den Haan Bouw fotografeerde was gesitueerd in een gebouw dat twee acht-hoekige torens heeft. Boven op één van de torens bevond zich het penthouse dat op de foto moest. We besloten om bij de buren van de andere toren te informeren of we vanaf daar een foto mochten maken van het penthouse met dakterras. Het resultaat mag er zijn. De camera op mijn statief op ongeveer 45 meter hoogte. Als je niet beter zou weten, zou je kunnen denken dat het gemaakt is met een drone.

Voor professionele exterieurfotografie vanaf hoogte

Vaker dan eens stond ik met het statief op andere plaatsen waarvan ik in 2014 geen idee zou hebben. Ik weet bijvoorbeeld nog goed dat ik in de sloep van een makelaar stond om foto’s te maken van een villa aan het water. Met het statief de hoogte in naar 10 meter in een sloep dat deinst op de golven. Het zag er vanaf de kant vast en zeker vreemd uit: er werd zelfs door iemand vanaf de kant geroepen dat hij een drone had, en dat de makelaar dat wel aan hem had kunnen vragen. Wet- en regelgeving was hier niet relevant leek het. De makelaar weet gelukkig beter.

Album art voor musical duo Yentl en de Boer

Dat low-aerial photography of hoogtefotografie met een statief een goed alternatief is voor sommige specifieke opdrachten, bedacht ook het creatieve team van musical duo Yentl en de Boer in 2016. Er was een goed idee en de uitvoering liep spaak doordat er niet gevlogen kon worden met een drone. Zij wilden voor de nieuwe show een foto van de gouden harp op de nok van het concertgebouw. Er was alleen geen toegang tot het dak, dus vanaf afstand moesten er foto’s worden gemaakt. Later is de foto bewerkt en samengevoegd met foto’s van fotograaf Mark David. Het eindresultaat is gefundeerd op mijn hoogtefoto waarvoor ik op een rooster op het Concertgebouw mocht staan. Ik kijk er met veel plezier op terug.

Penthouse met dakterras gefotografeerd met hoogtestatief
Penthouse met dakterras gefotografeerd met hoogtestatief
Met het hoogtestatief in een sloep op de Loosdrechtse Plassen
Met het hoogtestatief in een sloep op de Loosdrechtse Plassen
Een diepe voortuin verschijnt achter de haag vandaan op hoogte
Een diepe voortuin verschijnt achter de haag vandaan op hoogte
De gouden harp op het concertgebouw in Amsterdam: Ookwel De Lier genoemd
De gouden harp op het concertgebouw in Amsterdam: Ookwel De Lier genoemd
Een foto van mij met de Photomast in 2016 op een warme septemberdag voor de hierboven genoemde foto van De Lier op het Concertgebouw.
Een foto van mij met de Photomast in 2016 op een warme septemberdag voor de hierboven genoemde foto van De Lier op het Concertgebouw.
Bekijk meerContact
high tech design element