Het perspectief met drones: de Nederlandse wet- en regelgeving

26 mei 2018

In 2012 kocht ik mijn eerste drone. Het was een octokopter met acht motoren en kon gedurende 11 minuten vliegen met mijn full frame DSLR-camera. Deze combinatie woog ruim vier kilo en was door zijn formaat reden om een kleine bestel-auto te kopen zodat alles goed verpakt kon worden vervoerd.

Techniek, wet- en regelgeving

Een kleine zes jaar later is de drone-techniek behoorlijk ontwikkeld. Drones zijn behalve kleiner en goedkoper, ook veel gebruiksvriendelijker geworden. In tegenstelling tot 2012 is de wet- en regelgeving voor commercieel vliegen met drones nu ook duidelijk geworden.

Certificaat, Registratie, Verzekering, en Bedrijfsontheffing

Om in Europa commercieel te mogen werken met drones, moet ik bekend zijn met de wet- en regelgeving voor de luchtvaart en specifiek die van mini-drones. Hiervoor heb ik mijn ROC Light theoriecertificaat gehaald. Tevens is mijn drone geregistreerd bij het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT.) Met mijn certificaat en registratie kon ik mijn drone-verzekering aanvragen voor aansprakelijkheid bij eventuele calamiteiten. Uiteindelijk heb ik sinds deze zomer van de overheid een bedrijfsontheffing gekregen en kan ik binnen Nederlandse wet- en regelgeving commerciële dronevluchten aanbieden voor luchtfoto’s en video’s.

Nederlandse Wet- en Regelgeving voor drones

De Nederlandse wet- en regelgeving staat op het punt te worden versoepeld om binnen de Europese Unie een en dezelfde wet- en regelgeving te gaan hanteren. Op dit moment is het echter niet toegestaan om hoger dan 50 meter te vliegen met de drone. Ook mag er niet boven mensen en aaneengesloten bebouwing worden gevlogen. Er zijn nog een aantal andere beperkende factoren voor het vliegen met drones in Nederland. De Rijksoverheid communiceert actief over waar er gevlogen mag worden en waar niet.

Commercieel vliegen met een drone

Naast dat het heel leuk is om te vliegen met een drone, maakt het bijzondere perspectieven ineens mogelijk voor fotografie en stabiele en soepele videobeelden. Alles ziet er net even anders uit vanuit de lucht. Ik informeer je graag over de mogelijkheden met een drone.

Oostvogel op het Spui bij Nieuw-Beijerland.
Oostvogel op het Spui bij Nieuw-Beijerland.
Volkswagen Touareg bij de oprit van Kasteel Amerongen.
Volkswagen Touareg bij de oprit van Kasteel Amerongen.
Mikrokopter Okto XL voor luchtfotografie in 2012.
Mikrokopter Okto XL voor luchtfotografie in 2012.
Bekijk meerContact
high tech design element