Fotografie van woningen: technieken en workflow

15 juli 2018

Al jaren fotografeer ik woningen voor verschillende opdrachtgevers. De opdrachtgevers kennen mij goed en weten wat zij van mij kunnen verwachten.

Niet uitbesteden van de foto-bewerking

Mijn manier van werken is continu in ontwikkeling. Hoewel ik hier niet veel over deel met mijn opdrachtgevers probeer ik zo efficiënt en effectief mogelijk te werken. Door op locatie al bewuste keuzes te maken voorkom ik veel ‘problemen’ bij de bewerking van de foto’s. Juist daar leer ik steeds van mijn eigen ‘fouten.’ Om die reden kies ik er bewust voor om de bewerking niet uit te besteden - iets dat steeds vaker voorkomt in (woning-) fotografie.

Geïnspireerd door succesvolle architectuur fotografen

Ieder keer weer streef ik naar steeds betere interieurfoto’s. Ik doe veel inspiratie uit vakbladen en blogs voor de (fotografie van) interieurs en architectuur. Daar leer ik veel over compositie en de technieken van architectuurfotografen. Mede hierdoor heb ik afgelopen periode geëxperimenteerd met losse flitsers tijdens fotosessies. De uitdaging hiervan is dat flitsers al snel (indirect, gereflecteerd) in beeld komen. Dit is met software uiteraard te repareren, maar het liefst zorg ik ervoor dat repareren niet nodig is.

Resultaat werken met kunstlicht

Het werken met losse flitsers opent een compleet nieuwe wereld. Ik en mijn opdrachtgevers zijn gewend aan foto’s van interieurs, gemaakt met uitsluitend bestaand licht. Door het toevoegen van flitsers komen kleuren, texturen en details veel beter naar voren.

Het werken met flitsers op locatie is voor mij nieuw. Daarom zal ik steeds vaker hiermee oefen om hier uiteindelijk goed en efficiënt mee te kunnen werken. Het resultaat is in ieder geval meer dan de moeite waard om dit te blijven proberen.

Details houten vloer goed zichtbaar door gebruik van flitsers.
Details houten vloer goed zichtbaar door gebruik van flitsers.
Uitzicht vanuit de woonkamer over de plassen.
Uitzicht vanuit de woonkamer over de plassen.
Moderne badkamer met dubbele deuren naar het dakterras.
Moderne badkamer met dubbele deuren naar het dakterras.
Bekijk meerContact
high tech design element