Tijd voor software-updates

30 jan. 2019

Ieder jaar zijn december en januari rustige maanden wat betreft opdrachten. Een uitgelezen moment om mijn software nog eens (kritisch) tegen het licht te houden.

Virtual tours: 360-gradenfoto’s, video’s, animaties en informatiebestanden

Sinds 2012 werk ik onder andere met Autopano Giga en Panotour Pro van de Franse onderneming Kolor. Dit is in 2015 overgenomen door het Amerikaanse GoPro (van de actie-camera’s) en dat gaf mij destijds een bevestigend gevoel dat ik met de juiste software werkte. Tot mijn verbazing las ik eind november dat afgelopen september door GoPro werd aangekondigd dat zij stoppen met de ontwikkeling van deze software. Door de geboorte van mijn zoon is dit nieuws mij destijds aan de aandacht ontsnapt, maar nu is het tijd voor actie. Ik experimenteer volop met nieuwe software. En ik ben enthousiast.

Verwerking van foto’s tot virtual tours

Met de Franse software monteerde ik “fish-eye-foto’s” tot 360-gradenfoto’s. Na het renderen hiervan combineer ik deze foto’s tot een virtual tour. Die voorzie ik dan van animaties, foto’s en andere informatie-dragers zodat dit aansluit bij de wensen van de opdrachtgever.

Software voor stitchen 360-gradenfoto’s: PTGui Pro

Afgelopen periode heb ik verschillende software geprobeerd en uiteindelijk heb ik PTGui Pro gekocht. Het is verrassend om te ervaren dat PTGui erg efficiënt met computerkracht omgaat. Mijn iMac Pro rendert regelmatig series van tientallen 360-gradenfoto’s op resoluties van ±80 megapixels. Het maakt dan bestanden van ±700-900 MB per stuk. Met PTGui Pro is een serie van vijftien 360-gradenfoto’s binnen enkele minuten gerenderd. Autopano doet hier gerust 45 - 90 minuten over. Dat is pas tijdwinst.

Software voor virtual tours: Pano2VR

Voor het maken van virtual tours leer ik mijzelf te werken met Pano2VR Pro van Garden Gnome Software. Deze software is net als PTGui geoptimaliseerd voor snelle en moderne computer hardware. Wat werkt dat snel. Daarnaast is deze software ontwikkeld door mensen die vanaf het begin alles anders ontwikkelden dan de ontwikkelaars van Kolor. Hierdoor zijn voorheen onmogelijke dingen nu ineens binnen handbereik. Navigeren met virtual reality (VR) headsets is een goed voorbeeld, maar onder de motorkap zie ik tal van creatieve mogelijkheden.

Leercurve: opnieuw leren bouwen

In Panotour Pro ken ik de weg goed. Daar heb ik door de jaren heen weken of misschien zelfs maanden in gewerkt. Het duurt natuurlijk even voor ik zo kan werken met Pano2VR Pro, maar mijn eerste ervaringen zijn bijzonder positief. Hetzelfde geldt voor PTGui Pro, het werkt allemaal net even anders en daar moet ik mijn werkwijze op aanpassen. Echter is het fijn om met goede, snelle software te werken met legio aan (nieuwe) mogelijkheden.

Creatieve ideeën nemen bijna de overhand tijdens het werken in de nieuwe software. Dat belooft veel moois voor de komende tijd.

iMac Pro rendert virtual tour waarna deze op de iPad Pro getest wordt.
iMac Pro rendert virtual tour waarna deze op de iPad Pro getest wordt.
Gekoppelde 360-gradenfoto's in virtual tour software Panotour Pro met interactieve hotspots.
Gekoppelde 360-gradenfoto's in virtual tour software Panotour Pro met interactieve hotspots.
Virtual tour maken met Pano2VR Pro - opnieuw virtual tours leren bouwen.
Virtual tour maken met Pano2VR Pro - opnieuw virtual tours leren bouwen.
Serie fish-eye foto's klaar voor plak- of stitch-proces.
Serie fish-eye foto's klaar voor plak- of stitch-proces.
Bekijk meerContact
high tech design element