Aanleg tunnel onder Nieuwe Waterweg

31 okt. 2019

Voor een reportage over de werkzaamheden van het Duitse funderingstechniekbedrijf Bauer fotografeerde ik op de bouwplaats in Rozenburg. Hier wordt met indrukwekkend materieel gewerkt aan de nieuwe tunnel onder de Nieuwe Waterweg voor het verbinden van de snelwegen A20 en A15.

Diep onder de cruise- en containerschepen

Omdat hier grote cruise- en containerschepen varen moet de tunnel op grote diepte worden aangelegd. Om te voorkomen dat de tunnel straks op grondwater gaat drijven boort Bauer met specialistische machines gaten tot 60 meter diepte. Het funderingsbedrijf kan de tunnel daarmee verankeren zodat alles op zijn plaats blijft.

Werken op een bouwput

Het rondlopen op deze plek is op zich al een goed verhaal waard. Ik liep in een oranje overal met een bouwhelm en veiligheidsschoenen op een inmens grote zandvlakte. Om mij heen was veel bedrijvigheid en ik had het idee dat ik ogen te kort kwam. Grote machines én het besef dat twee keer zes rijstroken eigenlijk gewoon een gigantische oppervlakte is. In de auto terug naar huis liet ik alles nog even op mij inwerken en bij deze deel ik een aantal van de foto's van de reportage.

Bekijk meerContact
high tech design element