Ingrediënten voor smaakmakende fotografie
Vorige maand schreef ik over de fotografie van afhaal- en bezorggerechten. Afgelopen week fotografeerde ik een aantal pannenkoeken op drie verschillende manieren met drie verschillende fotocamera's. Het doel was om enerzijds het verschil voor mij inzichtelijker te maken tussen de diverse methoden. Anderzijds wil ik mijn diensten zo goed en efficiënt mogelijk kunnen aanbieden. Benieuwd hoe 50 Megapixels Canon-geweld zich verhoudt tot de camera's van een iPhone X?
Apparatuur en opstelling
Mijn koffer met fotoapparatuur zorgt nog wel eens voor reacties; het ziet er wellicht imposant uit. Voor deze testopstelling nam ik drie fotocamera's mee en ik deel jullie graag wat van mijn inzichten. De pannenkoeken fotografeerde ik met mijn:
Testopstelling A
Canon EOS 5DSr + Canon TS-e 50mm f/2.8 Macro + statief + 2x Canon Speedlight 600EXII-RT flitsers in twee 60x60 Softboxen (50 Megapixels, toestel uit 2015.)
Deze opstelling is verreweg het meest geavanceerd.
Testopstelling B
Sony A6500 + Sony SEL 30mm f/3.5 Macro + statief + bestaand (indirect) daglicht (24 Megapixels, toestel uit 2016)
Dit is een compacte systeemcamera dat weinig ruimte in neemt maar tot veel moois in staat is.
Testopstelling C
Apple iPhone X + statief + bestaand (indirect) daglicht (12 Megapixels met een 4mm f/1.8 en een 6mm f/2.4 objectief, toestel uit 2017)
Deze telefoon heeft sensoren uit 2017 en software uit 2020. Het is bijzonder wat de combinatie hard- en software voor consumenten en ondernemers in petto heeft.
Technieken en werkwijzen
Een korte toelichting op de werkwijzen per testopstelling. Budgetten en mogelijkheden verschillen per horecaondernemer. Ik wil op diverse manieren kunnen helpen. Primair met zo goed mogelijk beeldmateriaal. Hiervoor fotografeer ik met veel oog voor details de gerechten. Gedurende de hele dag maak ik scherpe foto's waarbij de kleuren consistent en natuurlijk zijn. Hiervoor gebruik ik bij voorkeur opstelling A. Door het licht te controleren met flitsers is de nabewerking van deze foto's minimaal en komt de textuur van het eten optimaal in beeld.
Als de middelen beperkter zijn kan ik ondernemers leren hoe zij met opstellingen zoals B en C zelf aan de slag kunnen. Met een ogenschijnlijk eenvoudige camera kan een goede en aantrekkelijke foto worden gemaakt. Er zijn natuurlijk verschillen en ik kan dat uitgebreid laten zien. Echter verkoopt de ondernemer daar geen gerecht mee. Ik wil de ondernemer tips en inzichten geven waarmee hij of zij goede foto's kan maken. En dan het liefst met de camera die zij al hebben, zonder grote extra investeringen zoals geavanceerde objectieven en flitslampen.
De foto's van testopstellingen A en B heb ik met Capture One Pro 20 verwerkt. Bij de foto's van opstelling B veranderde de kleur- en intensiteit van het licht naar mate de tijd verstreek. De foto's gemaakt met de iPhone heb ik enkel verwerkt op de telefoon in de standaard Photos app op de smartphone. Geen computer nodig wat deze methode betreft.
Ervaring en tips
Het doel van deze test was om enerzijds het verschil in kwaliteit inzichtelijk te maken. Anderzijds de manier van effectief en doeltreffend fotograferen. Tot slot vond ik het erg leuk om geïnteresseerde aanwezigen uit te leggen wat ik precies aan het doen was.
Kennis, ervaring en veel meer inzichten deel ik in een workshop
Door deze inzichten werk ik aan een creatieve workshop voor mensen die gerechten en eten op een aantrekkelijke manier willen fotograferen, met de camera die zij hebben. Bekijk hieronder diverse foto's gemaakt met de diverse opstellingen en oordeel voor jezelf: haal ik het maximale uit mijn fotocamera of is de camera misschien wel tot meer in staat dan de fotograaf? Tip: bekijk de foto's op een groot én klein beeldscherm voor de beste indruk.
Bekijk meerContact