Virtueel bezichtigen in tijden van social distancing

30 juli 2020

In 2009 begon ik mijn eenmanszaak voor onder andere het aanbieden van 360-gradenfotografie en virtual tours. Al sinds het begin volg ik met veel interesse de ontwikkelingen op het gebied van 360-gradencamera’s, 3D-scanners en de uiteenlopende software pakketten. Sinds de pandemie de wereld in zijn greep heeft, merk ik een toenemende vraag naar een kosten-effectieve manier van virtueel bezichtigen. Mijn ervaring en inzichten van afgelopen jaren deel ik graag met mijn opdrachtgevers.

Makelaars en particuliere beleggers

Een groot deel van mijn opdrachtgevers bezit, verkoopt of verhuurt commercieel of residentieel vastgoed. Voor de presentatie van dit vastgoed verzorg ik al jaren de reguliere fotografie en promotiefilmpjes. Opdrachtgevers merken steeds vaker dat virtuele bezichtigen van vastgoed een aanvulling kan zijn voor het verkoopproces. Om die reden werk ik met een nieuw product: een kosten-effectieve virtual tour.

Hoge resoluties, veel details en realistische kleurweergave

Een ander deel van mijn opdrachtgevers gebruikt mijn interactieve virtual tours voor bijvoorbeeld e-learning, werving en selectie en bijna vanzelfsprekend: marketing en reclame. Tot voor kort maakte ik uitsluitend 360-gradenfoto’s met een volledig manuele camera-opstelling. De vrijheid en mogelijkheden zijn letterlijk ongekend. Met deze opstelling heb ik duizenden 360-gradenfoto’s gemaakt in onder andere bekende Hotels, luxe villa’s en bijzondere appartementen. Waar ik met experimentele camera-opstellingen altijd vastliep en dus steeds weer terugkwam op mijn vertrouwde ouderwetse opstelling: het maken van 360-gradenfoto’s waarbij de kijker zich waant op de voorstoelen van zeer exclusieve auto’s.

Zonder al te diep in te gaan op het verschijnsel Parallax, komt het er op neer dat wanneer objecten dicht bij een camera zijn, er bij het monteren van naadloze 360-gradenfoto’s sneller problemen ontstaan. Bij kleinere ruimtes komt dit probleem sneller voor dan bij grotere ruimtes.

Nood breekt soms wetten

Door de pandemie is er een toenemende vraag naar virtuele bezichtigingen en virtual tours. Om deze reden heb ik geïnvesteerd in een nieuw 360-gradencamera-opstelling. Kosten-effectief werken was voor de keuze doorslaggevend:

Ontlasten agenda's

Het fysieke bezichtig-moment is cruciaal voor de makelaar of belegger om te verkopen. Kijkmiddagen worden echter (soms te) druk bezocht. Ik hoop met deze virtual tours in ieder geval 1) druk weg te nemen bij bezichtingen voor makelaars en 2) al een natuurlijke selectie te kunnen maken bij de aspirant kopers.

Virtual tours bied ik momenteel aan met onder andere:

Kijk Virtueel rond in en om uw vastgoed-object

Tot en met 2017 bood ik mijn diensten aan onder een tweetal handelsnamen: Maukoop en Kijk Virtueel. Deze laatste handelsnaam gaf onbekenden een goede indruk waarmee ik klanten bediende: virtueel rondkijken en virtual tours. Dat mijn diensten veel uiteenlopender zijn dan virtual tours, deed mij doen besluiten al mijn diensten aan te gaan bieden onder mijn eigen naam: Kevin Middelkoop.

Afgelopen week is de website kijkvirtueel.nl offline gegaan. De domeinnaam schakelt door naar kevinmiddelkoop.nl. Hierdoor kan ik het gebruiken voor virtuele tours van mijn klanten met een logische domeinnaam. Bekijk bijvoorbeeld https://kijkvirtueel.nl/kapteinvastgoed/klipper62/

Google Cardboards met Oculus Quest Head Mounted Displays (HMD) voor tests met Virtual Reality
Google Cardboards met Oculus Quest Head Mounted Displays (HMD) voor tests met Virtual Reality
Een virtual tour met interactieve plattegrond getoond op mijn iPad Pro 12,9
Een virtual tour met interactieve plattegrond getoond op mijn iPad Pro 12,9"
Mijn oude en vertrouwde camera opstelling (foto uit 2017)
Mijn oude en vertrouwde camera opstelling (foto uit 2017)
Dezelfde opstelling tijdens een opnamesessie in een oude productieruimte van Vitens.
Dezelfde opstelling tijdens een opnamesessie in een oude productieruimte van Vitens.
Mijn eerste 360-gradenopstelling: een houten panoramakop: Panosaurus met daarop mijn Canon EOS 5D Mark II en mijn vertrouwde Canon EF 8-15 mm f/4L USM fish eye objectief (foto uit 2011.)
Mijn eerste 360-gradenopstelling: een houten panoramakop: Panosaurus met daarop mijn Canon EOS 5D Mark II en mijn vertrouwde Canon EF 8-15 mm f/4L USM fish eye objectief (foto uit 2011.)
Bekijk meerContact
high tech design element