Interieurfotografie met iPhone 12 Pro Max

22 dec. 2020

Net als veel anderen maak ik veel foto's met mijn smartphone. Hoewel dit bij mij geen werk betreft, probeer ik vaker dan eens het maximale te halen uit de camera in mijn broekzak.

Afgelopen maand fotografeerde ik voor Leliveld Vastgoed deze woning in Aalsmeer. Het was niet bewoond maar gemeubileerd en gestileerd door Huis met stijl. Daar ik geen bewoners tot last was, besloot ik na mijn werk met mijn systeemcamera en flitsers de woning nóg een keer te fotograferen. Alleen nu met mijn nieuwe iPhone. Dit is interessant om de verschillen in tijd en kwaliteit in kaart de brengen. Dit deed ik al eens eerder.

Professionele fotografie en fotograferen met een smartphone

Dit wilde ik al een langere tijd proberen en om die reden heb ik een koppelstuk gekocht voor mijn telefoon. Hiermee plaats ik mijn telefoon stevig op mijn professionele statiefkop en kan ik de camera zeer nauwkeurig stellen voor de exact gewenste compositie.

Eerste indrukken en resultaten

De eerste indrukken van de foto's zijn indrukwekkend. Ik heb foto's gemaakt van vergelijkbare standpunten zodat de verschillen goed zichtbaar worden. Natuurlijk is de resolutie en scherpte, ruis en korrels het eerste dat opvalt als je inzoomd op foto's van de smartphone. Maar als je bedenkt dat de foto's op tegenwoordig vaker op een kleiner dan groter scherm worden getoond zijn de resultaten heel indrukwekkend.

Professionele opstelling

De foto's met mijn systeemcamera heb ik samengesteld uit diverse foto's met flitsers en daglicht. Op die manier neemt de foto maken ongeveer 3-5 minuten in beslag met nog eens ±5-8 minuten montage.

iPhone fotografie

De foto's van mijn iPhone maakte ik binnen enkele seconden. Op de smartphone bewerkte ik de foto's voor wat aanpassingen in de schaduw- en lichte-delen. Door het gebruik van het statief hoefde ik de foto's slechts minimaal bij te snijden. Het maken en bewerken van deze foto's kostte mij per foto slechts ± 15 seconden. Dat is iets om mee te nemen als je hieronder de foto's van de iPhone vergelijkt met die van mijn professionele set.

Ontwikkelingen en tips voor smartphone fotografie?

Dat de techniek snel ontwikkelt, weten we denk ik allemaal. Het is interessant om te zien waar de camera in je broekzak toe in staat is.

Vind u het interessant om interieurs te fotograferen met de eigen smartphone? Stuur dan een bericht. Het is leuk en erg leerzaam om een woning uit de eigen portefeuille te fotograferen! Dit kan samen maar ook met medewerkers of collega's.

Indeling en eethoek (Canon EOS R + Canon EF 16-35MM + Profoto B10)
Indeling en eethoek (Canon EOS R + Canon EF 16-35MM + Profoto B10)
Zithoek (Canon EOS R + Canon EF 16-35MM + Profoto B10)
Zithoek (Canon EOS R + Canon EF 16-35MM + Profoto B10)
Slaapkamer (Canon EOS R + Canon EF 16-35MM + Profoto B10)
Slaapkamer (Canon EOS R + Canon EF 16-35MM + Profoto B10)
Detail slaapkamer (iPhone 12 Pro Max)
Detail slaapkamer (iPhone 12 Pro Max)
Binnenkomst woonkamer (iPhone 12 Pro Max)
Binnenkomst woonkamer (iPhone 12 Pro Max)
Indeling en eethoek (iPhone 12 Pro Max)
Indeling en eethoek (iPhone 12 Pro Max)
Zithoek richting ramen (iPhone 12 Pro Max)
Zithoek richting ramen (iPhone 12 Pro Max)
Zithoek richting keuken (iPhone 12 Pro Max)
Zithoek richting keuken (iPhone 12 Pro Max)
Doorkijk richting keuken (iPhone 12 Pro Max)
Doorkijk richting keuken (iPhone 12 Pro Max)
Bekijk meerContact
high tech design element