Een kijkje achter de schermen in de keuken van de fotograaf
Even aandacht voor het volgende. Afgelopen week fotografeerde ik veel lekkers bij Café Carbòn Zuid in Amsterdam. Ik deel graag inzichten over waarom ik denk dat deze composities goed werken.
Composities voor fotografie van lekker eten
Hoewel dit geen exacte wetenschap is, denk ik dat mijn ideeën handig zijn voor mensen die dit zelf eens willen proberen. In dit artikel schrijf ik kort over het gebruik van licht en lijnen.
Voor andere takken van fotografie kun je wellicht hier eens kijken of beter hier: Het Rijksmuseum. Dit was erg leuk, mam.
Van licht naar donker
Terug naar de les. Bijna altijd valt een kijker zijn oog als eerste op het lichtste deel van een foto.
Bij het fotograferen van de gerechten wil ik dat het licht van een natuurlijke plek komt. Ik wil dat mensen zich inbeelden dat zij aan tafel zitten, en dit eten geserveerd voor zich zien. Het licht moet dan niet van onderen komen, want daar zitten zij op de stoel. Het primaire licht komt daarom dus van boven in deze foto’s.
De hoek van inval en het formaat van de lichtbron
Textuur, kleuren en contrast zijn cruciaal bij aantrekkelijke foto's van eten. Reflecties van vleessappen worden in de hersenen geassocieerd met (hopelijk heb je vooral ervaring met) lekker eten. Een reflectie is dus niet altijd ongewenst. Tijdens het fotograferen schat ik met behulp van mijn laptop in of ik meer of minder reflecties wil.
Meer of minder reflecties maken
Het aantal reflecties is goed te beïnvloeden door de hoek van het licht te veranderen. Ik fotografeer met flitsers en kan deze subtiel verplaatsen. Wanneer je met bestaand (dag-) licht werkt, kun je de camera vaak iets verplaatsen voor meer of minder reflecties. Ook kun je gebruik maken van gordijnen of grote stukken karton om reflecties te de- of accentueren.
Meer of minder textuur in het eten
Hard licht maakt textuur goed zichtbaar. Een stukje eten krijgt door associaties in de hersenen extra aantrekkingskracht.
Licht wordt harder naar mate de lichtbron kleiner wordt. Een groot raam kun je niet kleiner maken. Wel kun je proberen met karton het licht te reflecteren op je onderwerp. Dit is een kleinere en minder krachtige lichtbron.
Studiolampen zijn gemaakt om te modificeren. Veel gebruikte hulpmiddelen zijn paraplus, softboxen, snoots, barn-doors en beauty dishes. Voor deze foto's gebruikte ik onder andere twee paraplu's met een diameter van 105 centimeter. De flitsers stonden op behoorlijk vermogen op een afstand van ongeveer 1 - 1,5 meter van tafel. Zet de flitsers met paraplu's dichterbij en de textuur wordt minder: want de lichtbron wordt groter. De lamp groeit natuurlijk niet echt, maar de afstand van de lichtbron beïnvloedt wel de hardheid van het licht. Het is een kwestie van smaak (haha) welke balans goed werkt voor aantrekkelijke foto's. Tijdens fotosessies beoordeel ik op mijn laptop en met een lichtmeter of het licht naar mijn zin is.
Afleidende en ondersteunende lijnen in beeld
Elementen dat iets minder te doen heeft met smaak, is het gebruik van lijnen. Horizontale lijnen zorgen voor rust. Ideaal voor bijvoorbeeld een achter- of ondergrond. In de meeste foto's zie je dat ik de lijnen van de tafel horizontaal in beeld breng. Zo hebben we wél de sfeer van de tafel, maar geen onrustige lijnen die de compositie verstoren.
Ondersteunende lijnen maak ik zelf. Vaak begint de kijker onbewust op het lichtste deel van de foto, zoals ik in het begin beschreef. Vanaf daar zoek ik naar kijklijnen. Ik plaats gerechten met planken en servies zorgvuldig zodat ik de kijker rondjes laat draaien binnen de foto. Het doel is om de kijker in de foto te houden zonder dat deze per ongeluk uit beeld wordt 'gewezen.'
Schetsen ter ondersteuning
Dit verhaal is lekker abstract. Daarom ben ik met mijn iPad aan de slag gegaan om een aantal lijnen te schetsen op een paar foto's. Hopelijk ondersteunen de schetsen mijn verhaal en worden er meer aantrekkelijke foto's gemaakt van al het lekkere eten.
Tips, tricks en samenwerken
Kom je er niet uit of wil je een keer samenwerken? Bel dan 0616487085.
Bekijk meerContact