Film- en foto-opnames van voormalig klooster uit 1650 in Zuid-Frankrijk

22 mrt. 2022

Afgelopen periode reisde ik voor een bijzondere opdracht naar Zuid-Frankrijk. Een woning met vakantieappartementen in een voormalig klooster wordt te koop aangeboden en voor de verkooppresentatie maakte ik professionele foto's, een film en plattegronden. De opdracht leek mij een uitdagend avontuur. Na enige planning en organisatie kon ik de auto in voor de eerste 1.200 kilometers.

Korte geschiedenis: van klooster tot woning en vier vakantieappartementen met zwembad en werkplaats

Omstreeks het jaar 1650 is begonnen aan de bouw van dit klooster. Het staat in Labastide-Savès in het zuiden van Frankrijk. Gedurende de periode tot ongeveer 1890 zijn diverse delen bijgebouwd. In de jaren '80 van de vorige eeuw kocht een Nederlands stel het gebouw met de bijna 6 hectares eigen grond. Zij bouwden delen van het klooster om tot hun eigen woning en vier ruime vakantiewoningen.

Inspirerende televisie: Ik Vertrek, Gort over de Grens en Chateau Meiland

Op de televisie zijn programma's over mensen die een eigen Bed & Breakfast starten in het buitenland. In Nederland zijn goed bekeken programma's Ik Vertrek, Gort Over de Grens en Chateau Meiland. Deze programma's inspireren Nederlanders die de grote stap naar het buitenland wel eens zouden willen maken.

In Chateau Meiland kwam de verkopende makelaar kort aan het woord. De eigenaren van dit voormalige klooster overwegen het geheel te verkopen en informeerde bij diezelfde makelaar René van Nierop van At Home Makelaardij om te gaan samenwerken. Deze samenwerking zorgde vervolgens voor deze opdracht voor mij in het buitenland.

Planning, reisdagen en marges

Het inplannen van de reis vergde wat organisatie. Naast mijn gezin liet ik ook andere opdrachtgevers achter. Deze kon ik gedurende mijn afwezigheid slechts beperkt ondersteunen. Na wat afstemmen kon ik de reis inplannen.

Reisdagen: met de auto, het vliegtuig of fiets

Hoewel ik afspraken in de buurt regelmatig met mijn fiets bezoek, is dat voor ±2400 kilometers niet echt een optie. Het vliegtuig is volgens mij het snelst maar had niet mijn voorkeur vanwege twee redenen: de flexibiliteit van de tickets en de risico's op het zoek raken of beschadigen van mijn apparatuur. Hoewel alles goed is verzekerd, kan ik met een strakke planning weinig tijd veroorloven aan het opnieuw aanschaffen van zoek geraakte apparatuur. Wat flexibiliteit betreft vind ik het fijn om in de auto te kunnen stappen wanneer ik vind dat het tijd is, en niet wanneer een luchtvaartmaatschappij dat vindt.

Plannen: van draaiboek tot efficiënt op locatie werken

Na 1200 kilometers comfortabel rijden was ik blij dat ik niet gelijk aan de slag hoefde. Bij aankomst werd ik zeer gastvrij ontvangen met een uitgebreide maaltijd, koele drankjes en een warm gestookt appartement. Met een kop koffie bespraken we kort nog even de planning voor de komende dagen. Daar had ik de hele reis nogmaals goed over nagedacht. Na enkele dagen moest ik in de auto naar Nederland met in ieder geval: schetsen en maatvoeringen voor een meetrapport en de plattegronden met alle opnames voor de fotoreportage en film. Om voor mezelf alles zo overzichtelijk mogelijk te houden, deelde ik mijn draaiboek op in diverse delen. Zo kon ik stap-voor-stap afvinken wat gedaan was, en zien wat nog moest gebeuren. Ik vond het prettig om eerst de verschillende delen te schetsen, in te meten en te annoteren met aanvullende maatvoering en aantekeningen. Dit deel van de verkooppresentatie moet zo exact mogelijk en daarvoor gebruik ik volgens mij niet dezelfde delen van mijn hersenen als voor de creativiteit bij het fotograferen en filmen. Eenmaal klaar met het meten, kon ik met de verschillende camera's aan de slag.

Marge in de planning vanwege weersinvloeden

Een klooster met vakantiewoningen in Zuid-Frankrijk. Dan denk je aan zon. Echter, in deze periode is het net als in Nederland winter. En dat betekent: grijs en koud. Geen weer voor het zwembad maar hopelijk wel droog. Met een strakke planning moet je hier wat geluk hebben.

Veel te zien maar selectief en kritisch voor de interieurfoto's en -film

Presentatieplattegronden dienen voor een gedetailleerde indruk van hele object. Voor de fotopresentatie en impressiefilm heb ik te maken met een concentratieboog: hoe lang kan ik kijkers geboeid houden. Het liefst laat ik al het moois zien, maar op een zeker moment is de aandacht van de kijker weg en dat wil ik voor zijn. Om die reden toon ik met een selectie foto's en filmshots slechtsmeen deel van dit mooie object. Er is heel veel meer moois maar dat zullen de leuke verrassingen zijn bij een fysiek bezoek of nadere kennismaking met dit bijzondere object.

Impressie-film La Colonie, Labastide-Savès, Gers, Frankrijk op Youtube

Bekijk de video op Youtube via deze link: https://youtu.be/-i8vb9rPXxc.

Virtual tour via Kijk Virtueel

Bekijk een deel van het mooie object in Zuid-Frankrijk via deze virtual tour: https://kijkvirtueel.nl/lacolonie/.

Selectie aanzicht- en interieurfoto's uit fotoreportage

Een selectie van mijn aanzicht- en interieurfoto's zie je hieronder.

Interieurfoto woonkamer van vakantiewoning #2.
Interieurfoto woonkamer van vakantiewoning #2.
Interieurfoto woonkamer van vakantiewoning #2.
Interieurfoto woonkamer van vakantiewoning #2.
Aanzichtfoto met inlopende lijnen.
Aanzichtfoto met inlopende lijnen.
Woonkamer van vakantiewoning #1.
Woonkamer van vakantiewoning #1.
Aanzichtfoto vanaf een wat grotere afstand op nog steeds de eigen grond.
Aanzichtfoto vanaf een wat grotere afstand op nog steeds de eigen grond.
Interieurfoto woonkamer van vakantiewoning #2.
Interieurfoto woonkamer van vakantiewoning #2.
Interieurfoto slaapkamer van vakantiewoning #2.
Interieurfoto slaapkamer van vakantiewoning #2.
Aanzichtfoto van vakantiewoning #3.
Aanzichtfoto van vakantiewoning #3.
Interieurfoto bovenverdieping met slaapkamers van vakantiewoning #3.
Interieurfoto bovenverdieping met slaapkamers van vakantiewoning #3.
Interieurfoto entree bij keuken van vakantiewoning #4.
Interieurfoto entree bij keuken van vakantiewoning #4.
Interieurfoto woonverdieping van vakantiewoning #4.
Interieurfoto woonverdieping van vakantiewoning #4.
Interieurfoto slaapkamer van vakantiewoning #4.
Interieurfoto slaapkamer van vakantiewoning #4.
Interieurfoto badkamer van vakantiewoning #4.
Interieurfoto badkamer van vakantiewoning #4.
Aanzichtfoto vakantiewoning #3 van grotere afstand op eigen grond.
Aanzichtfoto vakantiewoning #3 van grotere afstand op eigen grond.
Foto van zwembad op binnenplaats met privé gedeelte op achtergrond.
Foto van zwembad op binnenplaats met privé gedeelte op achtergrond.
Foto van zwembad op binnenplaats met vakantiewoning #4 op achtergrond.
Foto van zwembad op binnenplaats met vakantiewoning #4 op achtergrond.
Foto van eetzaal met originele bakoven.
Foto van eetzaal met originele bakoven.
Uitzichtfoto vanaf de voorgevel op een winterse middag.
Uitzichtfoto vanaf de voorgevel op een winterse middag.
Luchtfoto 1 van het geheel uit de zomer van 2013.
Luchtfoto 1 van het geheel uit de zomer van 2013.
Luchtfoto 2 van het geheel uit de zomer van 2013.
Luchtfoto 2 van het geheel uit de zomer van 2013.
Bekijk meerContact
high tech design element