Bekende legpatronen van houten vloeren: visgraat en Hongaarse punt?

5 apr. 2024

Afgelopen periode heb ik uiteenlopende projecten van eiken houten vloeren gefotografeerd. Ik merkte ik dat ik niet de enige ben die legpatronen met elkaar verward. Daarom enkele foto’s van vloeren in visgraat en Hongaarse punt legpatronen. Zoek de verschillen!

Klassieke houten vloer in visgraatvloer

Dit is na de reguliere plankenvloer misschien wel het bekendste patroon van houten vloeren: de visgraatvloer. De naam komt niet zomaar uit de lucht: het patroon doet denken aan de graat die je tegenkomt bij een gebakken vis op je bord.

Strakke houten vloer in Hongaarse punt

Veel verward met de visgraatvloer is de Hongaarse punt. De gelijkenis is: de planken liggen onder een terugkerende hoek tegen elkaar. Het verschil is goed zichtbaar.

Vakmanschap en precisie

Iedereen die zelf wel eens (plinten van) een laminaatvloer heeft gelegd, weet dat het leggen van de vloer langs de wanden, deurposten, vides, trappen- en schalmgaten het lastigst is. Planken moeten nauwkeurig worden afgezaagd om het visuele effect niet te verstoren. Eerder schreef ik al over mijn film- en fotoserie van deze houten vloer renovatie. Monteurs van Riga Vloeren en Kozijnen zijn ware kunstenaars als het gaat om het leggen van houten vloeren naast dus het renoveren van bestaande houten vloeren.

Plezier in mijn werk

Wat ik bijzonder vind aan mijn werk, is dat ik mooie dingen tegen kom. Dit fotografeer of film ik met veel aandacht voor details. Ik heb plezier in mijn werk omdat ik geïnteresseerd raak in de onderwerpen, waaraan ik op andere momenten hoogstwaarschijnlijk voorbij zou lopen. Of in dit geval: overheen zou lopen.

Door plezier in mijn werk, sta ik altijd open voor meer werk. Stuur me een bericht of bel eens op als je een samenwerking wilt bespreken.

Detailfoto van een houten vloer die op deze manier eenheid vormt tussen de eetkamer en de (uitgebouwde) keuken.
Detailfoto van een houten vloer die op deze manier eenheid vormt tussen de eetkamer en de (uitgebouwde) keuken.
Detailfoto in een zithoek met een Hongaarse punt.
Detailfoto in een zithoek met een Hongaarse punt.
Detailfoto van een visgraatvloer in een woonkamer.
Detailfoto van een visgraatvloer in een woonkamer.
Overzichtfoto met een uitgebouwde keuken (links in de achtergrond) en doorlopende vloer bij de entree (rechts.)
Overzichtfoto met een uitgebouwde keuken (links in de achtergrond) en doorlopende vloer bij de entree (rechts.)
Detailfoto van de Hongaarse punt: planken liggen onder een hoek (in verstek) tegen elkaar aan.
Detailfoto van de Hongaarse punt: planken liggen onder een hoek (in verstek) tegen elkaar aan.
Detailfoto van een visgraat: planken liggen haaks tegen elkaar aan: korte zijden tegen lange zijden.
Detailfoto van een visgraat: planken liggen haaks tegen elkaar aan: korte zijden tegen lange zijden.
Visgraatvloer met een kookeiland in een keuken.
Visgraatvloer met een kookeiland in een keuken.
Een Hongaarse punt onder de eettafel vormt vast geen probleem met een visgraat op het bord.
Een Hongaarse punt onder de eettafel vormt vast geen probleem met een visgraat op het bord.
Bekijk meerContact
high tech design element