Thuis deze villa virtueel bezichtigen

29 sep. 2020

In Loosdrecht fotografeerde ik deze strak afgewerkte en ruime villa. Bekijk een selectie van mijn foto's of bezichtig deze villa virtueel in 360-graden.

Veerman Makelaars in Loosdrecht

Al jaren fotografeer ik woningen, bedrijfspanden en recreatief vastgoed voor de verkooppresentaties van Veerman Makelaars in Loosdrecht. Van appartement tot eengezinswoning en ruim opgezette vrijstaande woonhuizen: Veerman Makelaars brengt vraag en aanbod bij elkaar in Loosdrecht en omstreken.

Tijden voor innovatie en ontwikkelingen

Eerder schreef ik al over een nieuwe 360-gradencamera-opstelling en workflow. Inmiddels ben ik een aantal projecten verder en heb ik deze virtual tour gemaakt.

De virtual tour is ontworpen als los te gebruiken verkoopmiddel. Het start met een selectie foto's uit mijn reguliere fotoreportage. Daaronder verschijnt een knop "virtueel bezichtigen" waarmee de bezoeker virtueel in de voortuin staat. Met navigatiepijlen, het menu rechtsboven of de interactieve plattegrond via "indeling" kan de aspirant koper vanuit huis virtueel rondkijken in en om deze villa. Vraagje in de tijd van thuis werken: waar zou jij gaan thuiswerken?

In de virtual tour is het logo van de makelaar zichtbaar en zijn kleuren van de User Interface afgestemd op de huisstijl van het Makelaars-kantoor. De "detail"-knop rechtsonder stuurt virtuele bezoekers door naar de object-pagina op de website van de makelaar. Op deze manier houden we het verkeer op de eigen website en sturen we ze niet naar een externe pagina als Funda.nl, Jaap.nl of Pararius.nl.

Verschil tussen 360-gradenfoto's en 3D scannen Matterport

Al sinds 2009 ben ik druk in de weer met 360-gradenfotografie. Dat deze techniek niet nieuw is, moge duidelijk zijn. Recent hebben 3D-scanners een behoorlijke een toevlucht genomen. Ik spreek soms mensen die 360-gradenfotografie vaak met "3D-foto's" verwarren. Recent werd mij gevraagd naar de verschillen. Later zal ik hier uitgebreider op in gaan maar kort gezegd wordt er met 3D-scanners grote hoeveelheden afstandsmetingen gemaakt vanaf het punt waar ook een 360-gradenfoto kan worden gemaakt. Deze meetpunten kan in speciale software worden gebruikt voor het (virtueel na-) maken van de ruimte. Een bekende aanbieder voor de vastgoedmarkt is Matterport.

3D scannen met Matterport

Matterport is een aanbieder dat werkt met een verdienmodel gebaseerd op abonnementen. Een aanbieder van Matterport virtual tours heeft een abonnement nodig waarmee de ruwe data uit de scanner kan worden verwerkt tot een interactieve tour. Daarnaast is hetzelfde abonnement nodig voor het zichtbaar maken én houden van die virtual tour. Deze dienst is en wordt continu ontwikkeld met het oog op schaalvergroting. Dit zorgt vaker dan eens voor lange verwerktijden.

Analyseren en productverbetering

De filosofie bij Matterport is volgens mij een beetje: iedereen met een scanner maakt (een en dezelfde) kwaliteit virtual tour. De tours zien er mooi uit. Ik vermoed echter dat het automatisch uploaden en verwerken van ruwe data met het gebrek aan mogelijkheden om bij te sturen een (ongewenste) afhankelijkheid in de hand werkt. Daarnaast heb je als aanbieder weinig inzicht in hoe de techniek werkt en hoe je voor klanten je producten en diensten kunt verbeteren.

Mijn virtual tours ontwikkel ik zelf, van ruwe foto-bestanden tot het maken van plattegronden en de publicatie aan toe. Alles van mijn hand. Natuurlijk kan ik zeggen dat een knop links- of rechtsonder in beeld moet verschijnen omdat op een smartphone dan onze duim dichtbij is, maar nog beter is het om te meten hoe gebruikers hun weg vinden in mijn virtuele tours. Momenteel draaien er een kleine 40 virtual tours met verschillende user-interfaces op een productie-server in Amsterdam. Met labels en events en een Javascript meet ik hoe vaak gebruikers verschillende knoppen, 360-gradenfoto's en plattegronden raadplegen. Met iedere nieuwe virtual tour die ik maak, neem ik de continu veranderende inzichten mee zodat de beleving en ervaring iedere keer een stukje beter wordt.

Bekijk meerContact
high tech design element