Projectfotografie authentiek horeca-interieur Rotterdam

16 okt. 2021

Op de Westersingel in Rotterdam is dit authentieke horeca-interieur geplaatst voor een bedrijf. Medewerkers kunnen deze ruimte gebruiken voor borrels, ontvangst van relaties en vergaderingen.

Aantrekkingskracht van horeca-interieurs

In april '20 schreef ik voor het laatst over over het fotograferen voor Sijf en Dax van Zuilen uit Oudewater. In de aanloop naar de fotosessie van dit interieur, bedacht ik voor mezelf wat een horeca-interieur voor specifieke aantrekkingskracht moet hebben.

Sfeer door verlichting

Fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Ik werk vaak met flitsers en lampen. Dit kan ik aanpassen en bedienen. Op dag- of zonlicht heb ik niet zoveel invloed. Ik kan hoogstens het tijdstip plannen van de fotosessie.

Afhankelijk van wat voor horeca-interieur ik fotografeer, kies ik er soms voor om dit te doen na zonsondergang. Daglicht heeft namelijk een blauwe kleurtint dat in sommige interieurs de sfeerverlichting tegenwerkt.

Dit interieur had geen dus voor deze foto's kon ik overdag aan de slag. Ik wil echter benadrukken dat daglicht de sfeer van een interieur enorm beïnvloed. Het is aan de fotograaf om te bepalen hoe gewenst daglicht is.

Tijdgeest, uitstraling door gebruikte materialen, kleuren en accessoires

Een ander aspect van een aantrekkelijk horeca interieur is wat mij betreft het consequent gebruik van materialen, kleuren en accessoires. Het geheel moet bij elkaar passen en dat werkt goed als materiaal- en kleurgebruik op elkaar zijn afgestemd. Een authentiek café heeft een ander interieur dan een moderne brasserie.

Het gebruik van accessoires kunnen het interieur wat aankleden. Echter heb ik meer dan eens ervaren dat er vaak te veel accessoires worden geplaatst. Hierdoor leiden deze vaak af van het interieur, dat vind ik als fotograaf van interieurs ongewenst.

Interieurs dragen bij aan het maken van momenten

Na het maken van de laatste detailfoto's, opende ik de deuren en tot mijn verbazing stonden daar medewerkers te wachten. Zij wilden hun bespreking graag voortzetten in het café.

Eenmaal in de auto naar huis dacht ik terug aan die vergaderende medewerkers in het café. Dat deed mij denken aan de keren dat ik met mijn vader en broers in cafées sprak over op dat moment voor belangrijke onderwerpen.

Goede ideeën en gesprekken ontstaan vaak in cafées en daaraan dragen de interieurs een belangrijke bijdrage.

Klassiek horeca-interieur in bedrijfspand in Rotterdam
Klassiek horeca-interieur in bedrijfspand in Rotterdam
Authentieke elementen maken (de sfeer van) het interieur.
Authentieke elementen maken (de sfeer van) het interieur.
Bar met achterkast, krukken en glas-in-lood plafond.
Bar met achterkast, krukken en glas-in-lood plafond.
Oude accessoires voor het verhogen van de klassieke sfeer.
Oude accessoires voor het verhogen van de klassieke sfeer.
Close-up van een zitplek aan de bar.
Close-up van een zitplek aan de bar.
Afzuiginstallatie is bijna onzichtbaar doordat het vakkundig is weggewerkt in lijn met de rest van het interieur.
Afzuiginstallatie is bijna onzichtbaar doordat het vakkundig is weggewerkt in lijn met de rest van het interieur.
Bekijk meerContact
high tech design element